tirsdag 23. september 2014

Dalsnuten

Erik

En rask kveldstur på vei mot Dalsnuten. Vi gikk ikke mot toppen, men dreide innover mot Dalevatnet.

En flott høstkveld. (I følge NASA, inntreffer første høstdag mandag 29. september etter astronomiske beregninger).

Bildet du ser er HDR'et av 3 bilder. Jeg har en forhåndsinnstilling på kameraet som gjør at jeg kan sette kameraet på stativ, vri programhjulet til forhåndsinnstillingen, stille skarpt og trykke på utløseren. Voila.. 3 eksponeringer og HDR. Selvfølgelig er "HDR'ingen" gjort manuelt ved bildebehandlingen.

Hvorfor HDR 1

I utgangspunktet liker jeg ikke HDR, fordi et flertall ødelegger bildene ved overdrevne effekter. I dette tilfellet var det ekstreme forskjeller mellom høylys- og skyggeområder. Bildet er derfor tatt med følgende 3 eksponeringer: EV-2, EV0 (som målt korrekt av kameraet), og EV+2. (For de som ikke kjenner begrepet EV, betyr dette det samme som "EksponeringsVerdi").
Høylysene dempes ned på EV-2, mens skyggene lyses opp på EV+2. Det skal legges til at det er fullt mulig å kombinere langt flere eksponeringer enn jeg har gjort her ved behov

Hvorfor HDR 2

Ved normale belysningssituasjoner kan jeg i det store og hele klare akkurat det samme som du ser i bildet under uten HDR. Det tar litt tid, men lar seg lett gjøre i Lightroom og Photoshop. Photomatix (HDR) programmet, gjør ofte det samme i HDR prosessen og utfører tidvis mye av det arbeidskrevende redigeringsarbeidet for meg. Utover dette, gir tidvis bildet "det lille ekstra" lyset, som egentlig er udefinerbart, men STERKT til stede.

Det er lett å gå seg bort i bildebehandling når HDR brukes.

I bildet under forsvinner trolig mange av de subtile tonene i konverteringen til jpg-filer. Bildet er nedskalert til 2048 pixler i bredden som er optimalt for Blogger. Videre er det lagret for web i maksimal kvalitet fra Photoshop.


 
 
 
 
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar