fredag 21. november 2014

Dagens historiske: Tom Robinson Band - 2-4-6-8 Motorway

Erik

Denne er fra 1977, og var en massiv hit.
Musikk og tekst ble skrevet av Tom Robinson. Låta var på den første singlen "The Tom Robinson Band" ga ut. Gruppa ble dannet januar 1977 og signet kontrakt med EMI i august samme år.

Robinson skrev låta etter at han forlot "Café Society" i 1976 - og i tiden før han dannet  "The Tom Robinson Band" i 1977. I den bandløse tiden, opptrådte han i prinsippet bare med "tilgjengelige" venner de kveldene han opptrådte. Robinsons 2-4-6-8 Motorway, ble svært enkelt oppbygd - nettopp for at den skulle være mulig å  lære- og framføre i løpet av noen minutter - av - vennene..


Robinson fikk ideen til låta i et forsøk på å få til gitarakkordene til Climax Blues Band’s "Couldn’t Get It Right" - akkorder han egentlig ikke fikk til . Det som kom ut av forsøket, var den enkle, gjentatte tre-akkorders sammensetningen som senere skulle danne grunnlaget i "2-4-6-8..".

Teksten/refrenget forteller om minner fra Robinsons kjøreturer tilbake til London etter konserter med "Café Society".

EMI ville egentlig ikke utgi låta, men revurderte etter at TRB hadde turnert og blitt bedre samspilte. Gitarist Danny Kurstows gitarspill utviklet seg også i perioden = bedre riffs. Låta ble derfor spilt inn og utgitt av EMI.

Låta? Handler om gleden ved å kjøre bil på regntunge veier på kvelden. Koringa er basert på et refreng  fra en  "frigjøringssang" for homoseksuelle - og pakket inn slik at denne inspirasjonen ikke skulle være tydelig for lytterne. Som homoseksuell, må vi anta at låtskriveren var preget av sin tids forhold til "skeive". (Homoseksualitet var forbudt ved lov i denne perioden). Robinson har i ettertid gitt ut svært mer eksplisitte låter som "Homophobia", "Glad to Be Gay" og "Long Hot Summer".

Løp og kjøp om du er interessert. For meg er det uinteressant å vite hvilket kjønn han forsøker å få barn med. Hvis han ikke vet hvilket..   kan han bare ta kontakt. Jeg kan bare avsløre at det er ulike tjenesteveier mot målet.  ;-)

Uansett: Ei låt med stort driv. Jeg spiller den fremdeles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar