mandag 6. oktober 2014

The Beatles Helter Skelter At Studio

Erik

Husker du "Kvitt eller dobbelt"?
Som gammel Beatles-fantast, kan jeg huske jeg tok 48.000-kroners spørsmålene på strak arm. Litt har vel "kunnskapene" bleknet, men fremdeles..  Når jeg hører de gamle Beatles-låtene, hører jeg ikke musikk i ordets forstand, men møter gamle venner. En rar og fantastisk følelse. :-)  ... Hver gang.

Fra tid til annen blir det hevdet at "Helter Skelter" representerte starten på Heavy-rocken. Det er vel kanskje å dra det litt langt, men den har en del elementer vi kjenner igjen fra musikksjangeren.

McCartney skrev låta etter å ha lest et intervju (fra 1967) i Guitar Player Magazine med the Who's Pete Townsend, som fortalte om gruppas (the Who's) siste single, "I Can See for Miles", og beskrev låta som den råeste- og mest skitne låta the Who noen gang hadde laget.

McCartney skrev da "Helter Skelter" hvor han bevisst la til den råeste vokalen,  de mest bråkete trommene, etc. McCartney benyttet bevisst termen "Helter Skelter" som et symbol på opp- og nedturer (from the top to the bottom).

I det britiske språket kan termen "helter skelter" ha en betyning av  å være frustrert- og ute av balanse, samtidig som det beskriver en skikkelig opp-ned-tur i et tivoli.

McCartney brukte skrev denne låta som en reaksjon på kritikere som i lengre tid hadde beskyldt han for bare å skrive søtladne ballader.

Det ble  gjort svært mange opptak av låta. Helt mot slutten (originalkuttet utgitt på "The White Album",  kan du høre Ringo skrike ut: "I got blisters on my fingers!", mens han  hiver trommestikkene gjennom rommet i frustrasjon over aldri å bli ferdig.
(Med et lite forbehold om at jeg husker riktig...... Ringos lille vræling er fra "take 18" av låta. Låta forandrer seg mye fra take 1 til det endelige taket).

Opptakene til "Helter Skelter" er gjort 18. juli 1968
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar