lørdag 16. august 2014

Briochettes à la crème au citron

Tone

Oppskriften under er tatt fra nettstedet: "Det søte liv..."

Lenke: http://www.detsoteliv.no/oppskrift/briochettes-la-creme-au-citron (åpnes i et nytt vindu).

Jeg har laget Briochettene etter oppskriften under. De var nydelige!! Ta en kikk, der de ligger på underlaget jeg fikk av Nina! :-)Briochettes" er et ord for små "Brioches", som du finner flere oppskrifter på her på Det søte liv.

Gjærdeigen kjennetegnes av mye egg og smør, som gjør baksten myk og veldig smakfull. Siden det er påske, har jeg fylt bollene med en deilig sitronkrem.
Oppskriften gir ca. 20 stk.

Ingredienser:
Fransk gjærdeig:
♥ 25 g gjær
♥ 2,5 dl melk
♥ 110 g sukker
♥ 2 egg
♥ 525 g hvetemel
♥ 120 g smør
Sitronkrem:
♥ 4 eggeplommer
♥ 150 g sukker
♥ 120 g presset sitronsaft (se tips)
♥ revet skall av 2 sitroner
♥ 1 ss maizena (se tips)
♥ 100 g smør

Pynt:

♥ melisdryssFremgangsmåte:

Start med å lage sitronkremen:
 Ha eggeplommer, sukker, sitronjuice, sitronskall og maizena i en liten kjele. Varm opp sitronkremen over middels varme under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og rør i mykt smør i klatter.
Avkjøl kremen i kjøleskapet til den er helt kald. Den vil da tykne ytterligere i konsistensen.

Briochettes:
 Løs opp gjær i lunken melk. Rør i sukkeret og sammenpisket egg. Ha blandingen i en mikser med eltekrok. Ha i alt hvetemelet og kjør mikseren på full hastighet i noen minutter til deigen blir fast og smidig. Tilsett mykt smør i klatter og elt dette inn i deigen. Fortsett å elte til deigen lett slipper bollen (det tar ca 15 minutter). Heves i 1 time. (Har du ikke kjøkkenmaskin med eltekrok, kan du også gjøre knajobben for hånd, men det krever litt ekstra krefter.)
Del deigen i to og kjevle ut hver del til rektangler som er ca 20x30 cm. Smør over sitronkremen. Rull leivene sammen fra langsiden. Del hver rull opp i 10 skiver og legg disse i papirformer. Etterhev i 20 min.
Stekes midt i ovnen ved 190°C i 15-20 min, til bollene er gyldne. Avkjøl.
Sikt over melis til pynt.

Tips:
♥ Siden sitroner varierer så mye i størrelse, kan det være greit å veie opp mengden sitronsaft. 120 g sitronsaft får du som regel av 2-3 sitroner.
♥ Sitronkremen er en typisk Lemon curd, som jeg også har postet som egen oppskrift. Det skal vanligvis ikke være maizena i lemon curd, men jeg har tilsatt det her for at sitronkremen skal få litt ekstra tykkelse. Dette er gunstig i og med at bollene skal stekes, så unngår du at sitronkremen smelter for mye og renner ut av bollene.
♥ Disse bollene blir litt klissete på undersiden på grunn av sitronkremen, så det er lurt å sette bollene i muffinsformer før steking.
♥ Bollene kan fryses. Gi dem et melisdryss etter tining, så ser de som nylagde ut!

3 kommentarer:

 1. Mmmm! De ser kjempe gode ut! nydelig foto også!

  SvarSlett
 2. De var kjempegode også! Kokka hadde laget et motiv som var lett å gjengi! :-)

  Erik

  SvarSlett
 3. Tone baker. Vi tar med til deg til helgen! ;-)

  Erik

  SvarSlett