torsdag 21. august 2014

DAGENS FOTOTIPS: Hyperfokal avstand (om du skal lære bare ett eneste fototriks i år)

Erik

I innlegget finner du en del lenker du kan klikke på for utdypende informasjon. Lenkene åpnes i nye vinduer.

Det anbefales også at du tar en tur innom for eksempel youtube.com hvor du søker på "Hyperfocal"...

Om du klikker https://www.youtube.com/results?search_query=hyperfocal, har jeg allerede gjort søket for deg..

Se godt på bildet under: (Om du bruker teleoptikk, slutt å lese her og ta heller en kopp kaffe siden mye av poenget med hyperfokale avstander forsvinner for optikk over 50mm)

 
Bildet er tatt på Orknøyene i sommer med en Canon 17-40mm vidvinkelzoom. På dette bildet er objektivet zoomet ut til 17mm (altså så vidvinklet som mulig).
 
Vidvinkler brukes mye i naturfotografi på grunn av at det er mulig  å få mye med, med stor dybdeskarphet. Det er svært vanlig å ta bildet fra et lavt standpunkt (som her) for å framheve forgrunnsdetaljer, og samtidig ha stor dybdeskarphet innover i bildet.
 
Ut fra rent tolkningsmessige forhold (slik menneskehjernen er skapt til å tolke), er det naturlig å sørge for at i alle fall de nærmeste detaljene er skarpe. man gjøre et valg, bør man sørge for dette på bekostning av skarpheten lengre inn i bildet.
 
På bildet over, kan du se at verken de nærmeste detaljene eller detaljene lengst borte er skarpe. Jeg fokuserte nemlig midt i bildet, og brukte største blender på objektivet: f/4. Bildet (og mange andre bilder) ble ikke det jeg ønsket; Bilder med maksimal -  og stooor -  dybdeskarphet.
 
Hadde det vært mulig å få til dybdeskarphet omtrent fra kameraet til uendeligheten bak?
Dersom jeg hadde benyttet meg av enkel matematikk (en tabell, kalkulator el.), kunne jeg brukt en kombinasjon av blender og fokuseringsavstand og fått det til ganske enkelt. Sunn fornuft ville også hjulpet meg langt og hjulpet (uten andre hjelpemidler!! :-).
 
Vi kaller dette for å beregne den Hyperfokale avstanden (les avsnittet under, men du behøver ikke forstå).
 
"Hyperfokalavstanden er det nærmeste planet sett fra et kamera som blir (akseptabelt) skarpt ved en bestemt blenderåpning når objektivet er innstilt på uendelig.
 
Bruk f.eks. et objektiv med 85 mm brennvidde. Still avstanden på uendelig og blenderen på f/16. Dette gir et (akseptabelt) skarpt bilde fra 20 m til uendelig – og "forbi uendelig". Da er 20 m hyper­fokal­avstanden for 85 mm brennvidde ved blender f/16.
Flytt så fokus til 20 m (hyper­fokal­avstanden), og uendelig vil ligge akkurat på grensen for
dybdeskarpheten, samtidig som det (akseptabelt) nærmeste skarpe planet vil flyttes til 10 m (halve hyper­fokal­avstanden). Nå er dybde­skarpheten på sitt største: fra halve hyper­fokal­avstanden til uendelig. (Strengt tatt: For at dette skal være helt riktig, skal alle avstander regnes fra fremre knuteplan.)
Ved å blende ned to trinn, halveres hyper­fokal­avstanden:
I eksempelet over vil det si at hvis man blender ned fra f/16 til f/32, vil hyper­fokal­avstanden minske fra 20 m til 10 m.
Og mot­satt: ved å åpne blenderen to trinn, dobles hyper­fokal­avstanden:
I eksempelet over vil det si at hvis man åpner blenderen fra f/16 til f/8, vil hyper­fokal­avstanden øke fra 20 m til 40 m.

Svært enkle kameraer med lys­svake objektiver (liten største blender­åpning), kan være fast inn­stilt på hyper­fokal­avstanden (såkalte "fix-focus"-kameraer). Slike kameraer kan følgelig ikke brukes til nær­foto­grafering".

Kilde: Wikipedia 2014 http://no.wikipedia.org/wiki/Hyperfokalavstand

Som sagt over:
På bildet over, kan du se at verken de nærmeste detaljene eller detaljene lengst borte er skarpe. Jeg fokuserte nemlig midt i bildet, og brukte største blender på objektivet: f/4. Bildet (og mange andre bilder) ble ikke det jeg ønsket; Bilder med maksimal -  og stooor -  dybdeskarphet.

Dersom jeg hadde brukt blender f/16, og fokusert 0,62 meter fra kameraet (på fjellet for eksempel), ville jeg oppnådd en dybdeskarphet som strakk seg fra 0,31 meter fra kameraet og til det uendelige.

For naturfotografer (og for så vidt alle andre), er slike små beregninger uvurderlige!!!.

Da jeg tok bildet over, hadde jeg dårlig tid og ga blaffen. Det skal også fortelles at jeg hadde lånt bort stativet mitt, slik at jeg var nødt til å hånd-holde kameraet og til å bruke største blender for å få nok lys til ISO 100 som var valgt. Du kan heller ikke se på bildet at det ble tatt mens sola var på vei ned. Resultat? Dårlig bilde, uten at dette unnskylder dårlig håndverk, hehe.

Ved blender f/4, ga denne linsa (som for de aller fleste vidvinkler.. og andre linser) også dårligere kontrast og skarphet i kantene i tillegg til uskarpheten ved dårlig valgt fokuspunkt, som fysikkens- og linsekonstruksjonens lover sørget for.

Hvordan skal vi da regne ut hyperfokal avstand raskt og uten å tenke?

1. Last ned en app til DOFMaster for iPhone / iPod touch, hvor du rett og slett taster inn brennvidde brukt og blender. Resten regnes ut automatisk.

2. Finn- og skriv ut en liten tabell du krøller sammen og har i lomma.

Du finner et vell av slikt på: http://dofmaster.com/

Det er så enkelt. Du tar så MYE bedre bilder!

For å gi deg en ganske omtrentlig start; Still inn som tabellen under viser:
(Som for alt annet i livet: Brukes med fornuft og måte). "Lurium 82" som løser alt finnes ikke, enten det gjelder naturmedisin, synskhet eller foto).

Tabellen viser nærmeste fokuseringspunkt du skal bruke for å få maksimal dybdeskarphet. Den viser dessverre ikke hva nærmeste skarpe punkt i bildet blir. Bruk derfor Nedblendingsknappen for ditt objektiv og se det selv direkte i søkeren på kameraet!

Skriv ut tabellen og forsøk selv.
NB: Tallene er beregnet for fullformatskameraer. Om du har en Crop-sensor, klikk deg inn på
lenka nederst i tabellen, gå til Camera Type og velg din sensorstørrelse.
Normalt er det 1,6 for Canons kameraer  og 1,5 for Nikons.
































Om du har lyst til å simulere litt, kan du klikke HER og teste ut for dine egne objektiver på nettet.  NB! du må velge ditt kamera for å få korrekte resultater.

Lykke til!
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar