tirsdag 13. januar 2015

Om Lemfeldighet

Erik

Følgende er sakset fra Per Egil Hegges språkblogg i Aftenposten (2005). Lemfeldig er et ord du av og til støter på. Ordet brukes nesten alltid med feil betydning. Les bare sitatet under..

"19.08.2005    

Lemfeldighet
 
Adjektivet lemfeldig er blant de ord som er i ferd med å skifte betydning, og det er i dag nesten ingen, i Danmark som i Norge, som bruker det korrekt . Det betyr nemlig ikke tilfeldig, på slump. Men de aller fleste bruker det slik, og utvilsomt er det endelsen feldig som gjør at de fleste oppfatter det som ensbetydende med tilfeldig.
 
I ordbøkene er lemfeldig definert som skånsom, forsiktig på en klanderverdig, snillistisk måte, og det følgende ville etter forskriftene være korrekt bruk: Mange mener at kriminelle får en altfor lemfeldig behandling.
Det forveksles noen ganger med det litt alderdommelige adjektivet lettferdig, som praktisk talt er gått ut av sirkulasjon. Betydningen er eller var uanstendig, umoralsk. I riktig gamle dager var det noe som het lettferdige kvinner, en nennsom betegnelse for prostituerte eller kvinner med tvilsom moral. Det fantes naturligvis ikke lettferdige menn, hvis noen skulle ha trodd det.
 
Per Egil Hegge"

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar